Храната на динозаврите вегетарианци

Много сме писали за храната на месоядните динозаври и често сме се отнасяли малко пренебрежително към вегетарианците, но сега ще обърнем внимание точно на тяхното меню – флората от Мезозойската ера.

Флората през мезозойската ера била много по-различна от днешната. Повечето от модерните растения са цветни, а те са се появили сравнително късно през Мезозоя. Нямало ги съвременните тучни ливади, защото просто не е имало треви. Въпреки че с течение на мезозойската ера био-разнообразието се увеличило много, популациите на видовете били много по-малки от днешните. Всъщност гледката, която бихте видели ако можехте да се върнете 150 млн. години назад би била напълно непозната.

Иглолистни:

През Мезозойската ера, когато динозаврите били върхът на еволюцията, едни от доминиращите растения били иглолистните. Тези бавно-растящи вечнозелени дървета и храсти били основна част от менюто на тревопасните динозаври. Те с удоволствие си похапвали древни иглолистни като секвоя, тис, бор, аравкария, кипарис и псевдофренелопсис. Към края на Юра се развили и цветните растения и започнали бавно, но сигурно да отнемат територии от иглолистните.

Цикасовидни:

Цикасовидните и Цикасоподобните имат дървесен стълб (прав или увит) и много твърди листа.  Двата вида растения се различават основно по начина на размножаване: Цикасовидните са двуполови, женски и мъжки растения, докато при Цикасоподобните няма такова разделение. През Мезозойската ера най-разпространените Цикасовидни били Лептоцикас, Цикас, Диун, Боуения, Стангерия и Микроцикас. Цикасоподобни били Цикасоподобна палма, Вардеклоефтия, Уилямсония, Уилямсонела, Уестершемия и Легуминант. Цикасовидните били доминантни растения в южното полукълбо през Триаският период и процъфтявали през Юра. Започнали да губят територия в средата на Креда, но съществуват и днес. Цикасоподобните не успели да се приспособят към променящата се планета и изчезнали още през Креда. Често описват Цикасовидните като “вечнозелени палми”, но те няма връзка с палмите. В дясно е Лептоцикасът. Той бил примитивен вид Цикасовидно растение от края на Триас. Бил топлолюбив и  достигал до метър и половина на височина. В ляво е Уилямсония севардиана, била е Цикасоподобно растение с дървесно стъбло и примитивни листа.

Гинкови:
Гинковите са листопадни, широколистни растения. Днес единственият им оцелял представител, Гинко билоба, се среща по Средиземноморието, но през Юрския и Кредкия период били разпространени повсеместно и имало много повече видове. Тогава почти цялата планета била топла и влажна, климат който много прилича на днешния средиземноморски. Байера, Гинкоид и Трихопитис са няколко от изчезналите видове Гинкови.

Папратовидни:
Папратовидните са група примитивни кормусни растения, които включват мъхове, хвощове и папрати. Те се размножават основно във водата. За пръв път в растителния свят при папратовите се обособява корен и се приспособяват към живот на сушата. Те са едни от най-древните растения въобще. Започват развитието си още от Девон, това е основната ниска растителност през цялата Мезозойска ера. Това е била и храната за динозаврите живеещи във влажните райони. В ляво виждате популярната папрат “конска опашка”, тя е била вкусотията от менюто на динозаврите, широко разпространена е и сега.

Семенни папрати:

Семенните папрати имали листа подобни на тези на останалите папратовидини, но се размножавали със семена, а не със спори. Разпространени растения били Глосоптерис, Дикроидий, Кайтония, Денкания и Лиджетония. Семенните папрати доминирали пейзажа в южна Пангея и цяла Гондвана пред Триаския период. Изчезнали през ранната Креда. Глосоптерис, който можете да видите вдясно, бил едно от най-разпространените растения през Триас на суперконтинента Гондвана, наподобявал дърво и бил наистина висок – почти 4 метра, изчезнал още в края на Триас.

Цветни растения:

Цветните растения еволюирали преди около 140 милиона години през Юра и драматично променили гледката. Те бързо заели всички свободни екологични нисши. Това, което ги прави толкова успешни е, че растат бързо и се адаптират лесно. Появата им довела до огромен бум в развитието на динозаврите. Повечето открити динозаври са живели през късната Креда, когато цветните растения били вече доминиращи и предоставяли неограничени запази от храна за всички огромни вегетарианци. Сред тези “дино цветя” били магнолиите, лавровите дръвчета, киселия трън, ранните смокини и палмите. Тревите се появили чак след края на Мемозойската ера.

Разбира се динозаврите не хрупали на сляпо каквото им попадне. В тази статия описахме основните растения от Мезозоя и специално отбелязахме тези, за които се знае, че са били предпочитана храна.

———————————
 

автор: Ozzy
редакция:
Dino Admin
източници:
www.enchantedlearning.com

Post Comment