Пернишката щука е на 35 млн. години

Тъй като историята с възрастта на праисторическата щуката, открита край Перник стана много неясна се заехме със задачата да я изясним. Днес сутринта (16.10.2010) се разходих до историческия музей в града, наснимах де що рибоци имаше в музея и си поговорих с един от археолозите там, но всичко по реда си.

Районният историческият музей се намира на улица “Физкултурна” 2, за по-лесно “на центъра, до полицията”. Сградата му не е впечатляваща, на мен лично странно ми напомняше на морга, отвътре е облицован с мрамор и е ужасно студен, но аз не отидох там за да ми е топло, а за да видя РИБАТА. Скромен плака формат A4 на входа приканва да видите праисторическите находки. Билетът за възрастен струва 2 лева. Понеже не е много посещаван, да не кажа никак, осветлението се пуска само когато някой реши да го разгледа. Експозицията на първия етаж e основно етнографска и следователно безинтересна за нас. По тъмни вътрешни стълбища се стига до втория етаж, където са фосилите. Всички врати се отключват само когато имат желаещи да видят експонатите. Изходът е на втория етаж и после по стълбички слизате до нивото на улицата.

Непозната щуката заема централно място в залата с фосилите.

Блокът е почистен и консервиран. Скромен надпис гласи “хищна праисторическа риба”. Не е дадено датиране, защото то още не е окончателно. От разговор с уредника на праисторическата експозиция, която подчерта, че няма нищо общо с откритието, в момента палеонтолозите дават 35 млн. години, а геолозите датират скалите между 20 и 25 млн. години. Все още няма съгласие и музеят не поставя официално датиране.

Освен нея са изложени и част от откритите Dapalis Macrurus, на трета снимка горе. Те не са толкова добре запазени като френските фосили или звездната щука, но са достатъчно ясни, за да излязат добре на снимка, дори и през витрина. Размерите им са между 10 и 15 сантиметра, при тях няма спор за възрастта, те са на 35 млн. години. В музея са показани поне 3 напълно запазени екземпляра и части от още десетина, като част от каменните плочки, върху които има само части, не са под витрина и могат да се разгледат и снимат отблизо.

Останалите находки в залата са основни миди, стриди и охлюви на 65,5 млн. години, от късната Креда.

———————–

Автор: Galeto
Редакция:
Dino Admin

One Comment

Page 1 of 1
  1. [...] ДОПЪЛНЕНИЕ: Наш човек отиде и видя прословутата риба, истинската й възраст е между 20 млн. и 35 млн. години, всичко за посещението в историческия музей можете да прочетете в статията Пернишката щука е на 35 млн. години [...]

Post Comment