Динозаврите от Мадагаскар

Остров Мадагаскар се отделя от Индийския субконтинент преди ок. 85 до 90 млн. години, но е част от Африканската плоча. Не се чудете защо – през Креда Африка, Индия, Антарктика и Южна Америка са били свързани в южния континент Гондвана. В края на периода започнало разкъсването на суперконтинента и всички поели по свой път. Мадагаскар в началото вървял с Индия, но с движението на субконтинента към Евразия, двете плочи (Африканска и Индийска) се разделили, а островът останал край Африка. На схемата не се вижда, но имало сухоземен път между Индия и Южна Америка. Всеки динозавър в статията е много близък с някои африкански, индийски или дори южноамерикански вид.

Преди 74 до 65 млн. години, когато са живели повечето динозаври, за които ще говорим в тази статия,  островът бил 10 градуса по-на юг, а климатът бил полу-пустинен, изразено сезонен (под сезон разбирайте сух и дъждовен сезон). Точно дъждовен сезон е основен виновник за богатите фосилни находища. Водата създавала временно много буйни реки, които носели кал, тиня и удавени динозаври. Всеки сух сезон реките пресъхвали, а умрелите динозаври оставали затрупани под дебел слой тиня.

Интересна подробност е, че по това време бозайниците на острова са били много малко, до сега са открити само два зъба. Предположението е, че при разкъсването на Гондвана повечето бозайници или за мигрирали към материка (Африка или Индия) или са изчезнали под натиска на гладните и откъснати хищни динозаври. Малката територия и съответно ограничените хранителни възможности са оказвали силно влияние върху поведението на хищните динозаври – има неоспоримо доказателства, че канибализмът е бил широко разпространен. Повечето бозайници са дошли на Мадагаскар чак след Кредското измиране, друга теория гласи, че всички уникални животни на островът имат един предшественик, дребен бозайник устоял на динозавърските апетити.

Маджангатолът е един от най-известните Мадагаскарски динозаври. Той не е бил тиранозавър, въпреки че често го описват като такъв. Грешката е разбираема, тъй като тераподите от горната Креда си приличат твърде много или по-скоро реконструкциите им си приличат. Знаковите малки ръчички и огромни глави са общи черти, а за повечето любители това са основните черти на Тиранозаврите. Нашия терапод е абелизавър, той е по-примитивен от алозаврите и тиранозаврите. Маджангатолът прилича много на индийския Раджазавър и африканския Ругопс, може да се поспори дали въобще са отделни видове. Тия двама герои логично са на 95 млн. години. 20 млн. години самостоятелна еволюцията създали един много подобен, но все пак различен динозавър – късния мадагаскарски абезилавър Маджангатол.

На Мадагаскар явно е имало нисша само за един голям хищник. Другият известен хищник бил доста по-дребният Масикозавър. Той също бил абелизавър, но от семейството на ноазаврите. Бил дълъг два метра и тежал само 35 килограма и се хранел, с нещо което огромният му събрат вероятно дори не е можел да види от толкова високо – риба. Семейството на наозаврите и съответно наозавърът са живели само в южна Америка с маааалко мадагаскарско изключение.

Имало и още един хишник, но той бил дори още по-малък и се хранел с нещо, което дори и Масикозавърът не можел да забележи – насекоми. Палеонтолозите го наричат Рахонавис. На пръв поглед бихте решили, че е поредната разновидност на археиоптерикса, но нищо на Мадагаскар не е такова каквото изгледа. Костната структура на Рахонависа показва, че най-вероятно двата вида са еволюирали отделно. Трудно е да се каже дали е бил по-близо до птиците или до тераподите. Има дори предположения че е могъл да лети. Много близък е до южноамериканската Уненгалия, а негова разновидност е открита в Северна Африка (Мароко).

На Мадагаскар разбира се имало и тревопасни. Термин “тревопасен” не е много подходящ за еко-система, в която няма треви, затова в каталога често предпочитаме “вегетарианци”, въпреки че е доста общо. Та на островът имало няколко големи завроподода. Най-внушителен бил 20 метровият Ботриоспондил. Негови добри съседи били 15-метровият Рапетозавър и слабо изучените Археодонтозавър и  Лапарентозавър. До сега  на Мадагаскар не са откривани тревопасни динозаври от инфраразред различен от завроподите. Дори и да се откривани някакви фосили от такива, видовете не са описани.

———————————

автор: Dino Admin
източници:
en.wikipedia.org

Post Comment