Важните открития през 2010

През 2010 бяха открити цяла поредица нови динозаври. Имаше гърбици, имаше рогоносци, имаше дори акула, която си падаше по мекотели, скариди и разни ракообразни. Черешката беше откритието на напълно нов вид. В тази статия ще си припомним някои  от  най-забележителните находки от 2010.

Конкавенатор – тероподът и неговата гърбица

Нищо не е по-впечатляващо от късните гигантски тераподи… освен новите тераподи с гърбица. Конкавенаторът се превърна в голямата звезда на 2010, най-малкото защото беше напълно нов вид, който съответно стана и основател на собствено семейство. След като вече знаехме кои са били кравите, кралете и  прахосмукачките на мезозоя, време беше да открием и камилите. Гърбицата на конкавенаторът била като тази на съвременните камили – изградена от масна тъкан. Повечето приличащи на гърбици израстъци по негово време били издължени шипове на гръбнака и по-скоро се определят като гръбначни гребени. Мезозойската камила обаче е имало злобна усмивка със стотици зъби, най-вероятно имала оперение и общо взето изглеждала като пиле на стероиди. Кръстът му бил с триъгълна форма, която служела за опора на гърбицата.

Трицератопс или Торозавър, нямаше кой да ни каже

В последните няколко години Джак Хорнър се снима в много филми, а между снимките на поредния документален филм за National Geographic намира време и да разбуни духовете в палеонтологията. Освен вече почти приетата му идея за големите тераподи мършояди, през 2010 започна да се налага още едно негово революционно на пръв поглед виждане – някои динозаври, описани като отделни видове, са всъщност подрастващи индивиди на други динозаври. Например Дракорекса и Стигмолоха почти сигурно са странна подрастваща форма на Пахикефалозавъра (в каталога трите вида са описани като отделни). По същия начин Торозавърът може да се окаже престарял Трицератопс и тогава логически Трицератопси няма, има само млади, зрели и стари Торозаври.  Не плачете сега, ако теорията на Хорнер бъде приета, а тя е на път да се утвърди през следващите години, от класификацията ще отпадне Торозавъра, а не многоуважаваният Трицератопс, защото водещото правило при подобни случаи е да се запазва по-старото име.

Апатозавърът беглец

Да намериш следи от динозаври е рядко щастие, дори по-рядко от това да намериш стъпки от трезвен йелоустоунски рейнджър в пет следобед. Да намериш следи на тичащ на два крака апатозавър е направо чудо. До сега се смяташе, че Апатозаврите са били големи, тежки, трудноподвижни и здраво стъпили с четирите си крака на земята. Първите две остават, но въпросът с трудноподвижните и четирите крака става все по-спорен. Със сигурност се знае че преди 150 милиона години бебета апатозавърчета тичкали на два крака по това, което сега наричаме формацията Морисън (САЩ). За да стане пълна драмата друг екип се заел със следите и разчел, че това въобще не са бебета, ами съвсем зрели, но бързо тичащи апатозаври. Е, вече можете да сложите думите “бързо тичащ”, “апатозавър” и “на два крака” в едно изречение и дори ще се намерят палеонтолози, които да не ви се смеят. Слава тебе, формацио Морисън!

Синорнитозавър – отровна дино-птици или само дино-птица

Помните ли оная сцена в Джурасик парк, дето едно сладко Дилофозавърче ослепи и изяде Уейн Найт? Тя е абсолютна измислица, дилофозаврите не само, че били едни от най-миролюбивите тераподи живели някога, но и със сигурност не са били отровни… НО техен далечен братовчед може съвсем спокойно да пасне на сцената. Синорнитозавърът имал характерни вдлъбнатини, подобни на прорези зад предните зъби. Тези вдлъбнатини не може да са били нищо друго освен резервоари за отрова. Страхотно нали?! Спилбърг все пак го е нацелил? А може би не… След шест месеца член на екипа съобщил, че има вероятност вдлъбнатите да са си прорези и да са били направени по време на обработката на черепа.  Е, нищо, някъде там седи неоткрит отровен терапод, който би могъл да ослепи и изяде Уейн Найт.

Рамо до рамо с пра-…-пра-дядото на динозаврите

Всеки има някой роднина, от който се срамува, а Асилизавърът има цяла сурия. Първите динозаври като Хереразавъра и Стауриказавъра се появили в днешна Южна Африка преди 230 милиона години, през късния Триас. Асилизавъра е още по-древен, той се определя като архозавър и по-точно като много ранен силезавър. Той е живял през ранния Триас преди 243 милиона години. И какво от това!? Смята се, че динозаврите и силезаврите са произлезли от общ прародител архозавър. И след като Асилизавърът е бродил из горите на Южна Африка точно по времето когато двата клона се разделят, по това време вече е имало и арехозавър динозавър, който още не е открит. А може би негови близки, ама много близки братовчеди са динозавърските Адам и Ева. Дали да не стигнем дори по-далеч, да предположим, че Асилизавърът не е ранен силизавър, а първият силизавър въобще и тогава ранен Асилизавър би бил родоначалникът на цялото динозавърско гъмжило.

—————————————————————————————————————————————

източник: dinosaurs.about.com
автор: Dino Admin
превод на използваните материали: BGprevod
реконструкция на Конкавенатор:
Raul Martin

2 Comments

Page 1 of 1
 1. Spinosorus
  Spinosorus at .

  Това за апатозавъра да не е първоаприлска шега като статията на Дарън Найш за Мокеле-Мембе?
  Иначе хубава статия!
  ————–
  Продължение на разработката за тичащите апатозаври няма след 2010.

 2. Stasz
  Stasz at .

  А бе прав си.

Post Comment