Направиха 3D реконструкция на древни личинки

Ще ви покажа 3D “снимки” на два вида насекоми хлапета по-стари от всичките динозаври – те са на 305 млн. години. Първото е праисторическа личинка на насекомо от надразред Polyneoptera, древно подразделение на съществуващия и днес инфраклас Neoptera (Новокрили), това ще рече, че е прадядо на шампионът по оцеляване, любимата буболечка на мало и голяма – хлебарката. За ваше успокоение от същия надразред произлизат и богомолките, щурците, скакалците, щипалките и стоножките, та ако искате можете да си представяте, че не древна хлебарка, а древно щурче. Втората e от непознат вид от същия надразред, изчезнал още преди динозаврите да започнат да ги тъпчат. Името на новия вид е Anebos phrixos (в превод “млад и бодлив”). И двете буби нямат развити крила, което далеч не означава, че до достигане на имаго фаза не биха могли да ги развият.

Учените от Манчестърския университет направили CT скенер на френски фосил. След ужасно много сканиране с рентгенови лъчи, от който ъгъл се сетите, те направили над 2000  отделни разреза. След това впрегнали особено скъпите си компютри в работа и наслагвайки разрезите, възстановил отдавна вкаменените подрастващи насекоми. Получените изображение за изключително детайлни. Първата личинка вече се смята за най-добре запазеният фосил на насекомо намиран до сега – можете да й видите устата!

Ръководителят на екипа д-р Гарууд коментира, че не може да твърди, че когато завърши развитието си първата буболечка би приличала на съвременните хлебарки или на което и да е днешно насекомо. Напротив – вероятно крайният му вид е драматично по-различен, защото безкрилата личинка носи белези и на богомолка – представете си сега нещо средно между 20-сантиметрова хлебарка и 30 сантиметрова богомолка, много вероятно крилато.

Колкото до втория вид дори не може да се спекулира в какво се е превръщало, но аз съм склонна да се хвана на бас, че не е било красиво. На мен лично малко ми мяза на ракообразно, може би нещо от сорта на скаридите…

Английския екип продължава да сканира фосили, така че вероятно ни чакат още много такива драматични открития.

 

————————————————————————————

източник: Russell Garwood, Andrew Ross, Daniel Sotty, Dominique Chabard, Sylvain Charbonnier, Mark Sutton, Philip J. Withers.  Tomographic Reconstruction of Neopterous Carboniferous Insect Nymphs. PLoS ONE, 2012; 7 (9): e45779
адаптация
: Galeto

Post Comment