Най-тежкият евро динозавър

Тревопасният Turiasaurus riodevensis е завропод с дължина 30-37 метра и тегло 40-48 тона.

В Испания са открити останките на динозавър, който е най-голямото животно, живяло някога на Стария континент, Влечугото, Turiasaurus riodevensis, спада към подразреда завроподи – големи растителноядни динозаври с дълги шии и масивни туловища, ходещи на 4 крака. Според изчисленията на учените, възрастните екземпляри на туриазаврите достигали дължина 30-37 метра и тегло 40-48 тона (колкото 7 възрастни слона). Turiasaurus riodevensis, кръстен на името на провинцията и селището, край което е открит, живял преди около 145-150 млн. години в края на Юрския период. Досега динозаври с подобни размери бяха откривани единствено в двете Америки и в Африка. Други добре известни представители на завроподите са брахиозавърът и диплодокът.

Останките на новия вид били открити през 2006 на около 145 км. от Валенсия, край с. Риодева в провинция Турия. Откритието направили екип палеонтолози, ръководени от Луис Алкала. Разкопките на обекта започнали още през 2003 г. Най-дългата открита кост на животното е раменната кост от предния крайник, която започва от плешката и завършва в лакетната става, била с дължина 179 см. Освен раменната кост, специалистите открили и фрагменти от черепа, лопатката, бедрената кост, големия и малък пищял, както и зъби, части от гръбначния стълб, ребра и фаланги от пръстите на краката, посочва Science Daily. В участъка от 280 кв. м. в геологическия масив Вия Дел Арсобиспо, датиран от късната Юра или ранната Креда, били открити и отделни фрагменти от други завроподи, зъби от тероподи, черепни останки от стегозаври, както и фосили от праисторически риби и костенурки.

Характеристиките на този динозавър, позволили на учените да групират няколко предишни открити останки от завроподи в Португалия, Франция, Великобритания и други места в Испания, в нов дял на подразреда завроподи, чийто представители се отличавали с по-примитивно устроени крайници и костна структура от останалите гигантски тревопасни динозаври, открити на другите континенти в скалните пластове от Горната Юра и Долната Креда. Според палеонтолозите, туриазавърът и сродните на него видове били на по-ниско еволюционно стъпало от останалите открити досега гигантски завроподи.

——————————————–

по материали от: Softpedia
обработка: Dino Admin

Post Comment