Космически сблъсък предопределил съдбата на динозрите

Наскоро екип от американски и чешки учени са открили, че изчезването на динозаврите е част от много по-голям космически катаклизъм. Преди 160 млн. години два астероида в астероидния пръстен между Марс и Юпитер се сблъскали, като отломки от този сблъсък се забили в Марс, Луната и Земята. Те вероятно са били с дължина от поне 170 километра (толкова грубо е разстоянието от София до Сандански)

Image

Откритието е направено при проучване на образци на скали донесени от Луната и проби от Марс. Установено е, че астероидният сблъсък е причинил метеоритен дъжд на трите планетарни тела.

Предишни проучвания установиха, че преди от 100 млн. години е имало много случаи на метеорити забили се в земята, свързани със същото събитие. Въпреки това те не са причинили масови измирания, подобни на това от края на Креда. Според компютърната симулация обаче пикът е бил преди 65 млн. години, когато се е изсипал истински метеоритен дъжд.

Разбира се, динозаврите не са напълно и безвъзвратно изчезнали. Още през юра някои дребни раптори вече били еволюирали в същества много приличащи на птици като архиоптерикса например. Други пък не измрели, а се адаптирали. Така кокошките са близки братовчеди на тиранозавърите.

————————–

автор: Dino Admin
По материали от http://seoblogreen.blog.com

One Comment

Page 1 of 1
  1. [...] Изчезването през креда- последните теории сочат, че масов космически катаклизъм е причинил метеоритен дъжд преди около 65 млн години, [...]

Post Comment