Муцуната на Диплодока се променяла драстично с възрастта

Учени от Мичиганския университет са изследвали череп па подрастващ завропод в Музея за естествени науки Карнеги в Питсбърг. Той илюстрирал ясно драстичните промени, които настъпвали във формата на черепите на зевроподите, по време на израстването им. Черепът е от Диплодок, живял преди 150 млн. години.

Image

“Черепи на възрастни диплодоци се откриват рядко” – казва изследователят Джон Уитлок, “Но черепи от подрастващи диплодоци се откриват още по-рядко. Всичко, което знаехме за този вид до сега беше изцяло базирано на изследвания върху останките на възрастни индивиди.”.

“Диплодоците имали необикновен череп” – допълва проф. Джефри Уилсън, “Възрастните имат много по-издължена и по-ъглова форма на челюстите от всички останали завроподи, които са със заоблени или заострени муцуни. До сега предполагахме, че това важи и за подрастващите индивиди”.

Черепът на младият Диплодок обаче показва, че това не е било така. Формата на челюстите е претърпявала значителни промени в хода на развитието на животното.

“Въпреки че черепът очевидно е на млад Диплодок, в много отношения той е доста различен от този на възрастните.” продължава обяснението си проф. Уилсън,”Както и при други млади животни, очните кухини са съразмерно по-големи, а лицевата част по-малка. Това което ни учуди беше формата на челюстта – изглежда е била доста заоблена, а не ъгловата, както е при възрастните. Това хвърля съвсем нова светлина, върху начина, по които са изглеждали Диплодоците в различните периоди от живота си.”

Вероятно тези промени са свързани с хранителните навици, които при Диплодоците били много различни за малките и за големите индивиди. Младите Дипродоци имали по-тясна и по-заоблена муцуна, защото се хранели с по-ниска, но по-питателна растителност.

Интересна подробност е, че изследваният череп не е нов. Той е открит преди 1921 година и се съхранявал в музея, без никой да му обърне нужното внимание. Музеят също не е излагал находката си и така тя останала на практика непозната за изследователите.

———————

Източник: University of Michigan; ScienceDaily, July 23, 2010.
Автор:
N/A
Превод и адаптация: BGprevod

Post Comment