Възтановиха истинските цветове на анхиорниса

През януари тази година, изследователи обявиха, че са успели за първи път да открият истинският цвят на динозавър. Те оцветили поразителните райета на опашката на Синазавроптерикс, въз основа на нови данни от пигментни частици. През февруари друг екип обяви, че са възстановили пълното оцветяване на друг динозавър – подобният на птица анхиорнис, изчезнал преди 150 млн. години. Откритието и възстановката бяха публикувано в списание Сайънс на 5-ти февруари тази година.

За да установят пълното оцветяване на динозавъра, учените от екипът на Кун Джио Ли от Пекинският музей за естествена история, започнали с изследването с електронен микроскоп на 29 проби от пера. Открили един пъстроцветен малък динозавър.

“Това не е врана или врабче, а създание със забележително оперение. ” пише проф. Ричард Плъм. “Въпреки всичко тези цветове не са напълно непознати. Напротив, както са отбелязали и китайските учени, те са поразяващо сходни с тези на различни видове птици, включително на домашните. Тези открития, дават нови сведения за това как са живели тези динозаври.”

“Ако погледнете фосилите, те не са червени или сини, нямат определен цвят.” – обяснява Якоб Винтер “Под микроскоп обаче, виждаме формата на меланозомите, органелите, които отговарят за пигментацията чрез меланина. Меланозоми с такава форма имат и много съвременни животни. Формите на тези органели не са се променили много с течение на времето, така че изследователите могат да ги използват, за да определят каква пигментация са имали древните пера.”

Професор Плъм определя пълната реконструкция като най-голямата мечта на всяко хлапе, което някога е било завладяно от динозаврите. А има още много кандидати за оцветяване, защото палеонтолозите откриват все повече и повече пернати динозаври.

———————–

Източник: http://www.scientificamerican.com
Автор:
Katherine Harmon
Реконструкция:
Michael A. Digiorgio
Превод и адаптация: BGprevod

Post Comment