Живели ли са динозаври на територията на България?

Статията е напълно ревизирана през януари 2011.

Първо трябва да разкажем нещо за геологичната история на териториите на днешна България. През по-голямата част от мезозойската ера земите ни били дъно на Тетиския океан. Как са добили днешния си вид е спорен въпрос.

Срещнах много интересна трактовката по темата на автора на www.BIODIR.net. Позволявам си да цитирам част от статията “България – родена от сблъсъка на двата суперконтинента Африка и Евразия”: Земите на днешна южна България, Гърция, западните Балкани, Панония (днешна Унгария) и Италия са се намирали в крайбрежния шелф на Африканската континнентална плоча, много на юг от днешното си положение (само на около 20о на север от екватора). По същото време причерноморските земи – северна България и Румъния са били далеч на север до южния бряг на северноевропейската плоча. Териториите намиращи се днес една до друга преди 150 млн.г. са били разделени на повече от 1000 км от дълбоките води на Тетиския океан.”

Формирането на съвременния вид на нашата територия започнало преди 130 млн. години, през Креда, когато Европейската и Африканската плочи се сблъскали. Въпреки силната сеизмична и вулканична активност, чиито следи днес виждаме във Витоша, Средна гора, Рила, Пирин, Родопи и Стара планина, до края на Мезозойскана ера земите ни още не били суша. Възможно e в северна България да е имало острови. От пещера край Враца идва и първия публикуван фосил на динозавър в България. Общоприетата трактовка на темата е малко по-различна – по-голямата част от днешната територия на северна България в края на Креда била залята от плитко море. Недалече на юг се е простирала суша, разделяща това море от Тетиския океан. На северозапад, на територията на днешна Трансилвания били първите острови от Европа.

Съвсем в реда на нещата в България са открити мозазаври и ихтиозаври. Това са морски влечуги, а не са динозаври. Въпреки възраженията ми в каталога са включени няколко техни представителя като Тилозавър и Офталмозавър. Но това не е всичко. През 2008 са описани фрагменти на раменна кост от орнитомимозавър (терапод). Това е първият фосил от динозавър на територията на България, за който е било официално съобщено в научната общност, водещ автор на статията бил Октавио Матеус от Новия лисабонски университет. Историята става още по-интересна, вече имаме и втори български динозавър, който  всъщност е първи – вид хадрозавър. Палеонтолозите открили фосили в пещерата край Червен бряг през 80-те. Находките били описани в официална статия чак през 2007, до тогава били идентифицирали без съмнение само една мозазавърска челюст. През 2010  излязла статия на д-р Паскал Годфроа от Белгийски кралски институт по естествена история, в която се съобщава, че в България са открити останки на малки хадрозаври (орнитоподи).

Всички описани находки са от морски варовици, което значи, че въобще не е задължително тези динозаври да са живели на евентуалните “български” острови. Може морето да ги е довлякло от островите на северозапад или от сушата на юг. Разбира се ни се иска да са си наши, родни китове… така де динозаври. :-)

———————————-
Подробности за БГ находките:
Останки от две групи динозаври са открити в България
———————————-

автор: Galeto
редакция, допълнения и ревизия: Dino Admin
източници: http://www.biodir.net/; http://onlinelibrary.wiley.com; http://www.sciencedirect.com

One Comment

Page 1 of 1
  1. Много добра статия браво !

Post Comment