Дребни тиранозаври е имало още в средата на Юра

Тиранозавър Рекс и роднините му са били доминантни хищници в края на Кредския период, преди от 99 до 65 млн. години, но анализите на зъбни фосили предполdгат, че началото на вида им, което е свързано с по-дребни хищници, датира от преди 170 млн. години.

Откритият череп е на Процератозавър, най-ранния познат роднина на тиранозаврите.  По думите на палеонтологът Анджела Милнър от Националния музей по естествена история в Лондон и колегите й, този динозавър праща началото на вида към средата на юрския период. Музeят притежава черепа от четиридесетте години и го е свързвал  с тиранозаврите и преди. Наскоро обаче екипът на музея го изпратил в  Университета в Тексас, където го изследвали отново с CT скенер. Там открили, че фосилът има всички класически белези на тераподите (хищниците, от които да произлезли съвременните птици) и има много характерни за тиранозаврите черти във формата на зъбите, челюстите и вътре-черепната кутия.

Процератозавърът е бил двуног и тежал от 28 до 36 килограма, което го  прави дребен в сравнение с Тиранозавър Рекс (той е тежал 8 000 килограма) и повечето от тиранозаврите от Креда. Вероятно е бил дълъг около три метра (запазен е само черепът, данните са резултат от изчисления на пропорциите). Подобно на други тераподи, процератозавърът имал четири свирепи назъбени зъба, чиито ствол бил във формата на латинската буква D. Имал е рог на носа.

Този динозавър е част от по-голямата група, или вид, на тиранозарви, която включва както по-големите тиранозаври от кредския период, така и по-малките и техните преки предшественици. Преди проучването на Милнер и колегите й, сред които и Олиер Раухут от Баварската държавна палеонтологична и геоложка колекция в Мюнхен, не имало сериозно доказателство, че тиранозаврите водят началото си от средата на юрския период. Резултатите бяха публикувани на 4 ноември 2009 в “Зоологически журнал на джуржеството Лайнаеан”.

“Произходът на тази група датира от средата на креда, както сочи това животно.” заяви Милнър. “То не само е най-ранният тиранозавър, но и най-ранният цоелурозавър. Това ни подсказва, че историята на еволюцията на групата на тероподите е много по-древна отколкото си мислехме.”

Анализите сочат близка еволюционна връзка между процератозавъра открит в Англия и други наскоро описани тиранозаври открити в Китай, като описания през 2006 Гуанлонг, които е на възраст 160 влн години или откритият през 2004 Рапторекс на възраст от 125 млн. години. Първият вид е описан от Ксу Ксинг от Китайската академия на науките, а вторият от Паул Стерено от Чикагския университет.

“Този динозавър (процератозавърът)  поставя нова времева рамка за началото на еволюцията на тероподите.” – заключи Милнър.

————————————————

Източник: http://www.scientificamerican.com
Автор:
Robin Lloyd
Превод и адаптация: BGprevod

Post Comment