В Испания откриха динозавър с гърбица

Някой динозаври са имали пера, други огромни нокти или невероятни шипове, но новооткрит вид е първият, който е имал отчетлива гърбица.

Шестметровият терапот Конкавенатор е ловувал на териториите на днешна Испания преди 125 млн. години. Пълното точно на тази разновидност е Concavenator corcovatus.

За разлика от масната гърбица на камилите, при този хищен динозавър гърбицата била костна. Не е бил особено изискана гледка – единадесетият и дванадесетият гръбначни прешлени имали израстъци нагоре. Те били 5 пъти по-високи от останалите прешлени.

Откривателите на фосила отбелязват, че скелетът е “почти пълен и идеално запазен”. Те са публикували откритието си на 8 септември в списание Nature. Динозавърът бил толкова добре запазен, че екипът, воден от Франциско Ортега от Universidad Nacional de Educacion a Distancia в Мадрид, смятат, че да са открили дори фоликули на челото на животното. Това сочи, че вероятно динозавърът е бил окичен с гребен от поне няколко пера или друго открояващо се покритие.

———————–

Източник: http://www.scientificamerican.com
Автор:
Katherine Harmon
Реконструкция:
Raul Martin
Превод и адаптация: BGprevod

Post Comment