Хуманоиден Троодон? По-скоро не.

Може би сте срещали една доста разпространена статия в сайтовете за загадки и конспирации. Тя разказва как Троодонът, динозавър живял преди 75-65 млн. години, е бил не само най-умният сред динозаврите, но и не изчезнал заедно със събратята си и еволюирал до хуманоидна форма. Нещо повече, тази хуманоидна форма съществува и днес, като по-висша раса, заета в съветването на световните лидери. Наследници на такива хуманоиди са хората с така наречените змийски очи. Статията е преводна и е крадена от популярен англоезичен сайт. За съжаление на всички фенове на конспирациите ще ми се наложи да охладя страстите.

Българската статията цитира публикация на Дейл Ръсел (въпреки че името му не е посочено) от 1982 година, в която той предлага как би могъл да еволюира Троодонът, ако не беше изчезнал. Българските “автори” настояват, че изследването е ново, което не е вярно, освен ако не си спомняте 1982 все едно беше вчера. Тя не отбелязва и важната подробност, че Ръсел изрично казва, че изследването му е чисто хипотетично, а не реалистично.

Дейл Ръсел не е кой да е, той е уредник на колекцията  фосилите на гръбначни животни в Националния музей в Отава. Все пак отнесъл доста критики, че предположението му е прекалено антропоморфично,  тоест придават се хуманоидни черти без да има биомеханични или други причини за това. Направената от Ръсел реконструкция на Троодан е вече отхвърлена, защото в момента се смята, че животното е било покрито с пера, а в лицевата му реконструкция липсва най-важното – клюнът. Нещо повече, напоследък се смята, че този динозавър е имал ярък гребен от пера на главата. Очите му със сигурност не били толкова големи, а ушите му били насочени напред, като при щраусите.

Биомеханиката на тераподите и структурата на гръбначния стълб не предполага изправяне, подобно на това при приматите, и развиване на дълги и сръчни ръце с три пръсти.  И ако си казвате, че в еволюцията всичко е възможно ето пример – преки наследници на тераподите са птиците. След 100 милиона години еволюция те все още запазват основната тераподска стойка, хоризонтална с изправени гърди, въпреки че са загубили характерната динозавърска опашка.  Между другото опашката липсва и при някои късни орнитоподи.

Ръцете и трите пръста също са странни. Линията на развитие при тераподите, с малки изключения, била към закърняване на предните крайници (ръцете) за сметка на главата. Една част от тялото се развива за сметка на другите. Например хората са лишени от почти всички оръжия, които имат другите хищници, но компенсират с огромен мозък. Троодонът имал страховити нокти, бил бърз, имал забележително зрение  и вероятно много добър слух.  Ръцете на Троодонът били тънки и много по-къси от краката (значително по-къси отколкото при хората), няма причина да се удължават. Имал три пръста. Не е нужно човек да има обширни познания по биомеханика за де се досети, че това е особено неудобно, колкото и да са дълги. Най-важното нямал противопоставен палец. така че не би могъл да хваща здраво, както можете вие.

Животното наистина имало голяма глава, било умно и вероятно имало социални умения и дори живеело в групи със  сложна социална структура, но същото се отнася и за съвременните вълци. Горе долу същото важи и за Велосирапторите.

Разбира се не отричам възможността Троодоните или Велосирапторите да са били разумни, по свой си начин. Думата “разум” има много разтегливо значение. Дори и да са имали нещо, което самите те да са смятали да цивилизация, то не е оцеляло и те не са еволюирали в хуманоиди, а “змийски очи” са просто рядка мутация.

————————————

автор: Dino Admin

източник: http://www.sinodino.com/Museum/

2 Comments

Page 1 of 1
  1. Варианти-АНИ-от анаконда и ПЕПИ от пепелянка.Змийски очички не уточнява добре.

Post Comment