Открит е фосил на риба край Перник

Откритието не е уникално за света на палеонтологията, но е интересно защото е направено в България.  Както знаете, този сайт е посветен основно на динозаврите, но смятам, че на всички ще е интересно да отделим място и на един роден фосил.

По време на строежа на магистралата Люлин в каменен блок е открит фосил на  древна риба. Съобщението за откритието беше направено на 29.09.2010 от директорът на местния исторически музей Василка Паунова. Тя самата е археолог и предполагам е предала находката в ръцете на палеонтолози. Вкаменелостта е открита ден по-рано от двама работници, които веднага се свързали с полицията, а от там викнали г-жа Паунова. Екип от музея наблюдава работата по магистралата, за да следят за нови находки.

Блокът, в който е открита находката е бил дълъг 58 сантиметра, но работникът, управлявал багера, свидетелства, че е при изваждането му е откъсната част. Така липсва част от опашката, затова първите оценки са, че рибата е дълга ок. 70 сантиметра. Според формата на главата е била хищна. Датирането все още не е изяснено, повечето издания твърдят, че е на 200 млн. години, късния Триас, но в пернишки вестник срещнах и оценка от 2 млн. години (възможно е да е тяхна печатна грешка). Датирането обикновено се прави по геологичната възраст на скалата и слоя, от който е извадена.

Ако приемем оценката от 200 млн години, която е по-реалистична, с оглед на естествената история на нашите земи, можем да предположим, че това е била топлолюбива соленоводна рибата, обитавала африканският шелф на древния Тетиски океан. До сега около Перник са намирани много вкаменелости от Триас, за първи път обаче учените се натъкват не на простичък амонит, а на риба.

Допълнение:
Изявление на доц. Марин Иванов, декан на геолого-географския факултет в Софийския университет, намеква, че всъщност рибата е  сладководна щука от непознат вид на 35 млн. години, от ранния Неозой.

—————–

автор: Dino Admin
източници:
http://www.standartnews.com; http://news.zapernik.com

One Comment

Page 1 of 1
  1. това е братовчед на динозаврите …

Post Comment