Още фосили на риби са били открити край Перник

Само седмица след като беше открит фосил на риба отпреди 200 млн. години (или 2 млн., датировката не е изяснена), екипът, който следи строежа на магистрала Люлин е открил още над 30 фосила, съобщиха от местния исторически музей. Откритието е било направено почти веднага след като започнало постоянното наблюдение. Рибите, чийто фосили са намерени, са живели преди 35 млн. години, през Палеогена, период от Неозоя (настоящата ера). От 30-те екземпляра напълно запазени са три. Директорката на местния исторически музей Емилия Велинова пояснява, че фосилите са намерени на същото място – 16-ти километър от строящата се магистрала.

Повечето издания цитират доц. Марин Иванов, който пояснява, че рибите са  от изчезналия вида “дапалиш магрурус”*, които бил описан в литературата, но ви уверявам, че в литературата риба с такова име няма. Всъщност видът е дапалис макрурус (dapalis macrurus). Рибите от този вид били дълги около 16 сантиметра, били сладководни хищници и ужасно много от тях са открити във Франция. Живели са преди от 30 до 35 млн. години в езерата в Европа, вкл. в България.

Изявлението на доц. Иванов поражда много въпроси около реалната датировка и на първия фосил, който той определя като “непознат вида щука”. За новото откритие той казва: “На същото място открихме още от олицена, които са на същата възраст, но са различни по вид.“. Тогава излиза, че първият фосил не е на 200 млн. г. или на 2 млн. г., а на 35 млн. години. Все пак доц. Иванов допълва, че в България няма специалисти в областта, затова е поискана помощ от чужбина.

Датировка от 35 млн. години не е лишена от смисъл. Тогава действително в района на Перник (по-точно Радомир и Брезник)  е имало обширни езера. От друга страна голяма част от находките от там са амонити от Мезозойската ера, а не сладководни миди например от ранния Неозой.

Всеки ще може да види находките, както и официалното датиране, след 14 октомври в районния исторически музей в Перник.

 

ДОПЪЛНЕНИЕ: Наш човек отиде и видя прословутата риба, истинската й възраст е между 20 млн. и 35 млн. години, всичко за посещението в историческия музей можете да прочетете в статията Пернишката щука е на 35 млн. години

 

———————————

 *грешката предполагам е на журналистите.

автор: Dino Admin
източници:
http://www.mirogled.com/; БНР

,

Post Comment