Дейвид Хон за най-големия терапод

От известно време аз и експертът по завроподите Майк Тейлър обсъждаме относителните размери на гигантските тераподи Тиранозавър и Гиганотозавър. Редовните читатели на блога (на Дейвид – б.п.) знаят, че имам отколешен интерес към размерите и изчислената маса на динозаврите. Тези въпроси се задават непрекъснато на палеонтолози в медии, дори и да е под формата на простичкото “Кой е бил най-голям?”

Тази двойка е много интересна. Тя добре показва различните представи (например представата какво значи “най-големият”) и обикновено изникват в съзнанието на всеки човек, когато става дума за огромни хищни динозаври. Тиранозавърът е известен с размерите си, може би той е един от най-известните динозавър въобще, и няма съмнение, че е бил огромен – дълъг около 12 метра и с тегло около 8 тона. Много дълго той носеше титлата “най-голям сухоземен хищник” и тъй като липсваха подробностите за Спинозавъра (а след втората световна война вече липсват и фосилите) доскоро Тиранозавърът беше без конкуренция.  Тогава вълна нови открития в Южна Африка му отнеха короната без капка жал, най-вече чрез Гиганотозавъра, истински гигант и почти сигурно носител на титлата “най-дълъг терапод” със своите 14 метра, въпреки че Тиранозавърът вероятно е бил по-тежък.

Показаната в дясно диаграма сравнява трите гигантски терапода по дължина и ръст (показаната диаграма не е оригиналната, тъй като Дино Каталога няма право да разпространява визуалните материали на Дейвид Хон, текстът е адаптиран към наличната графика, б.п.) . Най-отзад в сиво е Спинозавърът, въпреки че е показан по-голям от последните оценки, които малко го отдалечиха от най-големите месоядни. Следва в жълто Гиганотозавъра (най-големият алозавър) и накрая в оранжево е Тиранозавър Рекс (най-големият тиранозавър). Виждате, че Тиранозавърът бие по всички параграфи, но мен ме интересува повече структурата на животните и най-вече размерите на черепите им.

Мащабите може да не са напълно точни, но графиката в ляво илюстрира прекрасно мнението ми. Тиранозавърът може и да не е най-дългия и дори да не е най-тежкият, и да той е много популярен и много изучено, НО има огромен череп за размерите си. Не само че не отстъпва по размери на черепа на предполагаемо по-едро от него животно, но е и много по-масивен. Черепът е изключително здрав и по-добре сложен в сравнение с този на Гиганотозавъра. Това свидетелства колко различен и специализиран е бил Тиранозавърът, докато Гиганотозавърът има типичен тераподски череп, нищо че е голям.

————————————-

източник: Tyrannosaurus vs Giganotosaurus – David Hone
автор: Дейвид Хон
реконструкция и диаграми: www.autographmurals.com, www.spudart.org, www.mrugala.net
превод: BGprevod
редакция и заглавие: Dino Admin

Post Comment