Линхеник: пръстите са разхищение

На 24 януари Дейвид Хон публикува в блога си статия за един изключителен род динозаври – Линхеник. По това време обаче подготвяхме статията за българските динозаври. Решено беше този сладур да изчака известно време. Стига му толкова чакане, време е всички да му се порадваме дружно.

Откритият вид е наречен Линхеник Монодактил (Linhenykus Мonodactylus) – Еднопръстов Линхеник. Никой не очаква да намери многопръстов, но в случая  единственият втория пръст е най-важната му черта.

Алвареззаврите са група малки манираптори, живели през кредския период. Кръстени са на Грегорио Алварез, онзи особено съобразителен учен, който първи предложил, че КТ измирането е предизвикано от метеорит. Все още са нова група и няма много открити представители, но кандидати не липсват.

Останките на Линхеника са открити във формацията Баян Мандаху. Тя се намира край село със същото име в пустинята Гоби, на територията на автономната област Вътрешна Монголия в Китай. За да си го представите по-точно има карта. Точно това село го няма на нея. В тази област на Китай има прекалено много села на име съдържа думата Баян. Останките са изключително добре запазени и като цяло пълни, с изключение на част от опашката и главата.

Размерите му не били впечатляващи. Бил много дребен. На дължина не надвишавал един метър (заедно с опашката), тежал килограм, килограм и малко. В общи линии би се побрал в ръцете ви, въпреки че едва ли бихте искали да държите хищен терапод. Нашият приятел не забравял какво е и си хапвал дребни бозайници.

Линхеникът е представител на подсемейство Парвикурсори. Останалите представители от семейството обаче освен основния си пръст имали и още един или два много по-малки, но като цяло функционални пръсти. Линхеникът има един единствен силно издължен втори пръст. На пръв  поглед този супер-пръст замества силно закърнелите предни крайници. Ръка обаче има, доказва го наличието на метакарпална кост (кост в основата на пръстите), има силно закърнял трети пръст, изцяло липсва първият. Третият пръст бил напълно нефункционален, костицата не е могла да поддържа фаланги. Ако тази кост липсваше учените щяха да са открили динозавър без никакви пръсти или да сметнат, че липсва останалата част на ръката (което е по-вероятно). Линхеникът е първият не-летящ динозавър, при който има подобна структура на предния крайник.

Човек би предположил, че силно развития втори пръст означава, че нашият мъник е бил върха на еволюцията в своето семейство и би сгрешил – общата му структура е доста примитивна. Живял е през горна Креда, но вероятно когато паднал злощастният метеорит животинчето вече е било изчезнал. Палеонтолозите изчисляват, че е тормозило нашите древни роднини примитивните бозайници преди от 85 млн. до 70 млн. години.

——————————————————

източник: archosaurmusings.wordpress.com, www.guardian.сo.uk, dinosaurs.about.com
автор: Dino Admin
превод на използваните материали: BGprevod
реконструкция:
Julius T. Csotonyi 2011

Post Comment