Този секси, секси динозавър

Птичките го правят, пчеличките го правят, вие го правите (надяваме се) и динозаврите са го правили. Не знаем как, колко често и за колко дълго, но със сигурност са го правили. Една от причините от продължаващата главоблъсканица по този въпрос е трудността да си представим как петтонен мъжки тиранозавър омайва дори по-голяма женска или как два трицератопса успяват да създадат малки трицератопсчета без да се наранят един друг с рогата си.  Като добавим и факта, че половите органи не се фосилизират, стигаме до тъжната истина – палеонтолозите знаят по-малко за динозавърския секс отколкото второкласниците за човешкия.

За да илюстрираме колко малко се знае за сексуалния живот на динозаврите е достатъчно да споменем, че едва през последните няколко години учените започнаха да правят разлика между мъжките и женските индивиди и дори тези предположения не са еднозначно приети от научната общност. Логично е женските динозаври да са имали по-големи бедра от мъжките, защото е трябвало да “износват” яйцата. Също така са налични задоволителни индикации, че мъжките цератопси са били по-големи от женските, голямата яка помагала на мъжкия да привлече партньорка и следователно имало всички причини да бъде колкото се може по-голяма.

Както навярно сте забелязали няма живи динозаври, чието фриволно поведение да наблюдаваме. Един от източниците на вдъхновение за учените, които се занимават с тематиката, е наблюдението на сексуалния акт при съществуващите днес животни. Биомеханиката не се е променила, а еволюцията като цяло повтаря успешните си решения, дори когато съответните видове животни не са пряко свързани.

Най-големите животни, които правят секс на сушата, в момента са слоновете и жирафите. Дългите шии и “приседналото” тяло на жирафите напомнят много на общия вид на завроподите. Мъжките жирафи възсядат женските отзад, като държат шиите си приведени, за да не натоварват излишно сърцето. В тази поза късметлията се опитва да свърши работата колкото се може по-бързо. Що се отнася до слоновете, те мога да се оприличат на средно големи хадрозаври – те също използват поза с качване върху женската и не губят излишно време. Това не е лошо предположение и дори е доказуемо. По време на акта женските поемат цялата тежест на мъжкия. При женска, която е имала многократни контакти, се появяват малки фрактури по костите на гърба. Проблемът идва от там, че жирафите не са по 15-20 или 40 тона като повечето завроподи. Костите на женските завроподи в никакъв случай не са могли да издържат такова натоварване. При слоновете е още по-зле – хадрозаврите имат по-изправена стойка и дълга мускулеста опашка.

Птиците са тераподи под прикритие, значи ето ви динозаври, гледайте и се учете. Те също избират подход отзад и действат бързо, но пък летенето е много важно, защото мъжкия непрекъснато балансира върху женската. За да не натоварват леките й кухи кости, през цялото време мъжкият е в полу-полет. Преди да си представите как 7-тонен Гиганотозавър пърха върху любимата си, се сблъсквате с проблем – повечето динозаври не са могли да летят, в това число и похотливия Гиганотозавър. Дори и да приемем, че е възможно да има известна прилика изниква още една спънка, най-голямата днешна птица е по-малка от повечето малките динозаври. Традиционния птичият секс някак си може да сработи за малките динозаври, макар и трудно, но за всички останали е абсурден.

Динозаврите са влечуги. Откакто е създадена камерата, човеците снимат палавите моменти на техните далечни и по-адаптивни братовчеди – крокодилите. Крокодилите се обособяват като разклонение от архозаврите през Перм, същите тези архозаври са предците на динозаврите. Приличат си по пречещите опашки, големите размери и може да се предположи, че имат поне подобни полови органи. Въпросните крокодили има един “отвор” – клоака, тя се използва за всичко. Пенисът е малък и се намира вътре в клоаката. Другите гушери въобще нямат пенис, крокодилите са първите горди собственици на такъв орган. Та този примитивен пенис се показва само по време на секс. Проблемът с тежестта и натоварването се решава елегантно – крокодилите го правят във водата. Повечето динозаври обаче не са разполагали с толкова много достатъчно големи и достатъчно близки водни басейни. Теорията работи да някъде, но само за частично и то много частично.

Най-новата теория съчетава крокодилския и котешкия секс. Котките практикуват малко по-различна поза. Женската има активна роля – тя буквално позволява или не позволява акта. За да го позволи писанката ляга по корем със свити лапи, надига задницата си и премества опашката, така че да даде лесен достъп.  Мъжкият подхожда отзад, но не се обляга на женската. В тази поза му е твърде трудно да ограничи движението на женската. Природата е намерила цаката и на това неудобство – котаракът захапва врата на женската и така контролира акта. Тази поза с малко изменение (женската само ще се е навеждала, без да ляга) би била много удобна за големите динозаври. Интересна подробност е, че и при някои птици, като например домашните патици, има подобна поза.

Има още един любопитен момент – изпитвали ли са оргазъм. Едва ли, вероятно актът при динозаврите е продължавал само няколко секунди.

———————————

източник: dinosaurs.about.com, History Channel
превод: BGprevod
редактор:
Dino Admin

Post Comment