Динозавърски болежки

След дълги мъки, труден подбор на материалите и спорове за достоверността и актуалността им, най-накрая имаме нещо като статия за болежките на динозаврите. Науката, която се занимава с палеоболестите, се нарича палеопатология. Това е почти непозната територия.  Само 1% от съвременните болести оставят трайни следи по костите, няма причини да смятаме, че палеоболестите са били по-различни.

Динозаврите може да са боледували от куп болести, много от които едва ли някога ще бъдат установени. Специалистите имат нужда от физическо доказателство за болестен процес. Някои болести оставят своята следа върху зъбите, костите, кожата или дори походката на животното, но огромната част се отразяват основно на тъкани, които или не се запазват или след фосилизаренето не запазват специфичните следи от болестта. Например, може настинките да са били често състояние, а динозаврите да са кихали всеки ден по десет пъти, но няма как да се докаже. Съвсем възможно е и никога да не са настивали.

Дълго време се смятало, че динозаврите са страдали най-често от остеоартрит. Всъщност нормалната структура на костите на динозаврите прилича много на увредените от това заболяване съвременни кости на влечуги. Друго такова състояние било Дифузна идиопатична скелетна хиперостоза (ДИСХ), за което се смятало, че било широко разпространено сред завроподите. Днес повечето палеонтолози смятат това състояние на 4-5 прешлена на опашката за нормално и дори спомагащо движението.

Някои динозаври обаче наистина страдали от костно заболяване и това било остеопетроза, известна още като Мраморна болест. Заболяването представлява увеличаване на компактното костно вещество за сметка на костно-мозъчния канал, който се стеснява. То води до повишена костна плътност и чести фрактури. Възможно е болните животни да са имали и анемия. Следи от болестта са били установени в кости на церапод (Пситакозавър) и на завропод (Платеозавър).

Според някои учени, като проф. Джордж Поинар, зоолог от държавния университета в Орегон, в края на Креда динозаврите измирали масово от… малария и дезинтерия. Вероятно повишената заболеваемост и смъртност била пряк резултата от недохранването и влошените условия на живот, вследствие от промените, настъпили след падането на метеорита (или метеоритите). През Креда Земята била тропически рай. Средните температурите били 10 градуса по-високи от днешните и не твърде далече от полюсите имало субтропична растителност. Комарите, въшките и бълхите тормозели динозаврите, точно както тормозят и нас. В запазени комари от онова време са открити следи от “амеба”, която причинявала палео-вариациите на маларията и дезинтерията.

През 2003 на Тиранозавър рекс от Индианаполис, Индиана, бил поставена страшната диагноза – мозъчен тумор. Късметлията бил мъртъв вече от 65 милиона години. Диагнозата била поставена индиректно – учените открили, че Тиранозавърът имал много лош баланс. Почти всяка негова кост била претърпявала поне спукване и след това зараствала. Учените се запитали какво може да накара едно животно да се удря толкова често. Един от най-вероятните отговори бил тумор на мозъка. Започнали да работят в тази насока и открили доказателства по черепа на животното. Туморът вероятно е бил екстраскелетен остеосарком, вид костен тумор, който може да се развие от частици кост, попаднали в меката тъкан.

При хадрозаврите от късната Креда туморните заболявания били почти епидемични. Открити са следи от най-различни туморни образувания, повечето доброкачествени, но не и напълно безопасни – от безобидни хемангиоми (струпвания на кръвоносни съдове) до десмопластичен фибром (засяга съединителната тъкан) и остеобластом. Открити са и следи от метастази, което говори, че хадрозаврите са страдали и от злокачествени образувания на органите или други анатомични структури, които не са запазени. Учените предполагат, че бумът на туморни заболявания е свързан с драстична промяна в околната среда, вероятно свързана с драматичните събития от края на Мезозойската ера.

——————————————————

източник: On “SICK DINOSAURS”, First Dinosaur Brain Tumor Found, Pathologic Bone Tissues in … a Nonavian Dinosaur, Epidemiologic study of tumors in dinosaurs, Ceratopsian pathology and dinosaur arthritis (NOT!)
подбор: Dino Admin
превод на материалите: BGprevod
снимка:
Chris

Post Comment